top of page
  • Yazarın fotoğrafıBozkurt Cendey

Zoom Yorgunluğu


Biz koçlar görüntülü sistemler üzerinden çalışmaya çok önceden beri alışığız. Şehir dışında ya da ülke dışındaki müşterilerimizle koçluk görüşmelerimizi zaten hep görüntülü sistemler üzerinden yapardık. Dolayısı ile pandemi başlayıp da evlere kapanmak bu açıdan bize çok şey fark ettirmedi. Ama bu durum herkes için böyle olmadı. Ofis çalışanları günde 1-2 toplantı veya görüşme yaparken evlere kapanınca nerdeyse her departmanla ayrı görüşmeler başladı. Bu da bazen günde 5-6 hatta daha da fazla video görüşmeleri halini aldı. Müşteriyle ayrı, patronla ayrı, İK ile ayrı, satışla ayrı görüşmeler arttıkça arttı.


Dün yurt dışında koçluğunu yaptığım bir yönetici bana dedi ki; Bozkurt artık o kadar çok Zoom Yorgunuyum ki bu işin altından nasıl kalkacağım, bilmiyorum.


Zoom yorgunluğu, sanal iletişim platformlarının, özellikle de video konferansın aşırı kullanımıyla ilişkili yorgunluk, endişe veya tükenmişlik ifade eden bir terim. Görüntülü aramalar aslında hızlı, basit ve pratik bir çözüm gibi görünse de beynimizi hayli zorluyor. Uzmanların ortak görüşü zoom yorgunluğunun en önemli sebebi odaklanma ve bunun getirdiği zorluk. Bu durum bize fazlasıyla enerji kaybettiriyor. National Geographic ve HBS yayınlarında bu konuları anlatan pek çok makale bulabilirisiniz.


Pandemi ile artan uzaktan çalışma yöntemi pek çok sektör için bundan sonrasının da olağan çalışma yöntemi olacak. Dolayısı ile görüntülü konuşmalar da bundan sonrası için her zamankinden fazla kullanılacak. Hele İstanbul gibi trafiğin artık durma noktasına geldiği bir şehirde bir müşteri toplantısına gidip gelmek 4 saat sürüyor.


Peki bu görüntülü konuşmalarda zihnimize daha fazla yorulmaması için nasıl yardımcı olabiliriz?

- aynı anda başka işlerle uğraşmazsak, (örn. whatsapp yazıp, maillere bakmak gibi)

- sıklıkla kısa aralar verirsek,

- sade arka planlar kullanırsak (beynimiz sadece ekrandaki kişiye değil arkadaki çiçeğe, böceğe de odaklanıyor, hatta o kişiyle ilgili senaryolar bile yazıyor)

- kalabalık oturumlarda konuşmayanların videosunu kapattırır dikkat dağılımını engellersek,

- ara sıra moral ve motivasyon sağlayan ufak tefek sanal oyunlar yaratırsak,


Sıkıcı ve ıstırap haline gelen görüşmeler biraz olsun hafifleyebilir diye düşünüyorum.






14 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page