Çevremde, çoğu zaman kendilerini yüksek performanslı ve başarılı olarak niteleyen takımların yine de bazı durumlar karşısında başarısız olduklarını görüyorum.
Farklı bakış açıları, yaratıcılıkları, olumlu ve çözüm odaklı yaklaşımları olsa bile bazı durumlar karşısında başarılarını maalesef ortaya koyamıyorlar. Yine de eksik bir şeyler olduğunu gözlemliyorum.
Yüksek performanslı takımlarda çevik düşünmek , çevik hareket etmek, üretime yönelik çalışmak, teknolojiden faydalanmak gibi güçlü özellikler olsa da takım dinamikleriyle ilgili kritik durumları gözden kaçırdığınız zaman, istediğiniz kadar yüksek olun yine de başarısızlık an meselesi.
Yıllar içinde deneyimlediğimden yola çıkarak gözden kaçırılmayacak bazı önemli noktaları yazmak istedim. Aslında bu liste uzar gider ama ben size kısaca aklıma gelenleri yazdım:
1- Çalışma düzeni rutine girdiği zaman takımlar yavaşlamaya başlamış bir füzeye benzerler. Onları ara sıra ateşlemek gerekir. Dolayısı ile takım içinde motivasyon önemlidir. Çalışmayı tetikler ve bu görevi üstlenecek birilerine her zaman ihtiyaç vardır.
2- Çalışanların esneklik ve psikolojik dayanıklılık sınırlarını arttırmak, takımda daha sağlam bir gövde yaratır. Sağa sola çarpsa da pek etkilenmez.
3- Takım içindeki farklı zihniyet ve farklı kişilik yapısında olanların takım üyeleri tarafından doğru anlaşılabilir olduğunu kuvvetlendirmek gerekir. Yoksa yol kazaları kaçınılmazdır.
4- İletişimde mümkün olduğunca açık ve şeffaf bir dil kullanmak, yanlış anlaşılmaları önleyecek ve zamanı hızlandıracaktır.
5- Geribildirimleri gözardı etmemek, doğru ve zamanında yapmak ve geribildirimden öğrenmek, yüksek performanslı takımlarda en belirgin özelliktir. Cimri geribirdirimci takımlardan vizyonlu iş çıkması zordur.
6- Takım içinde bireysel gösterilen başarıları da her zaman kutlamanın yarattığı mutluluk ve motivasyon takıma yansır. Takımlar bireylerin de başarıları ile parlar.
Comments